Menu Sluiten

Over Bellingham

Geschiedenis foto van Bellingham

Geschiedenis

Het verhaal van Bellingham begint in 1693 op het moment dat de Nederlander Gerrit Janz van Vuren samen met zijn protestante, Franse vrouw de eerste 1000 wijnstokken plantten op het landgoed wat toen bekend stond als Bellinchamp, wat ‘mooie velden’ betekent. Tot 1943 ging het van familie op familie totdat Bernard en Fredagh Podlashuk de ietwat vervallen boerderij kochten. Na de restauratie van de wijngaarden en het landhuis ontstond het prachtige Bellingham Estate in Franschhoek. Na uitgebreid wijnonderzoek te hebben gedaan in zowel Frankrijk als Duitsland brachten zij hun eerste rosé op de markt in 1949, gevolgd door een premier grand cru in 1951 en de eerste single variety shiraz in 1956.

De jaren ’80 en ’90 werden gebruikt voor wijngaardontwikkelingen en kelderuitbreidingen. Tevens begon in deze jaren Bellingham’s klassieke nieuwe wereld wijnbereidingsfilosofie. Tegenwoordig worden de wijnen uit de Nieuwe Wereld gemaakt op klassieke wijze. De huidige Bellingham range weerspiegelt de geschiedenis van het huis. Een geschiedenis verbonden met een gouden draad van innovatie, vindingrijkheid en een vooruitziende blik.

Ontmoet onze wijnmaker

Hoofd wijnmaker is Richard Duckitt, die opgroeide tussen de wijngaarden van zijn familieboerderij in Darling. Na zijn studie heeft hij gewerkt in de kelders van Californië en Bordeaux. In 2008 sloot hij zich aan bij de DGB familie.

Als hij niet in kelder te vinden is staat hij in de keuken om te experimenteren met nieuwe, vindingrijke gerechten. Hij beschrijft zijn kookstijl graag als authentiek, maar hij geeft toe dat één van zijn beste culinaire creaties tot stand is gekomen van de weinige spullen uit zijn voorraadkast.

Assistant wijnmaker Arlene Mains heeft een indrukwekkend CV opgebouwd in haar nog prille carrière. Zo werkte ze onder andere bij Opus One in Napa Valley en Chateaux Mouton-Rothschild in Pauillac waar ze veel heeft geleerd over de positionering van wijn als luxeproduct en de precisie van het wijnmaken. In haar vrije tijd houdt ze van hardlopen en hiken met haar viervoetige vriend en ontdekt ze graag de verschillende wijngebieden met vrienden. Daarnaast is ze een fervent fan van podiumkunsten, zo kun je haar in het weekend vaak vinden in het theater.

Foto van de wijnmaker
Foto van de wijngaarden

Onze wijngaarden

Onze wijnboeren zijn continu op zoek naar de beste druiven afkomstig van gewilde wijngaarden aan de West-Kaap van Zuid-Afrika. Deze taak voeren zij zorgvuldig uit met uitgebreid vooronderzoek en kennis over het oogsten van druiven met geavanceerde technologie. De stijl van elke wijn bepaalt de locatie van de wijngaard én de langdurige relatie met de echte druivenkenners zorgt ervoor dat de druiven gedurende het hele groeiproces nauwlettend in de gaten worden gehouden. Op deze manier kunnen wij ongerepte druiven waarborgen voor onze wijnproductie.

Onze filosofie

Bij Bellingham geloven wij dat goede wijnen zijn gemaakt op het land. Daarom gaan onze boeren specifiek op zoek naar de beste kwaliteit druif en behandelen wij iedere druif met respect. Om ervoor te zorgen dat de pure kenmerken van iedere vrucht bewaard blijven, geven wij iedere druif de tijd en aandacht die hij nodig heeft. Wij hechten veel waarde aan het mondgevoel van onze wijnen en wij geloven in de subtiele eikenrijping om de structuur en complexiteit van onze wijnen te verbeteren. Door deze methode, met minimale interventie en maximale aandacht voor detail, zijn wij in staat om onderscheidende en complexe wijnen te produceren. Bij het drinken van iedere wijn proef je de typerende kenmerken van de wijngaard en ook de aanvulling op een breed scala aan gerechten.

Foto van een blad
Foto voor ibj het kopje verantwoordelijkheid

Onze verantwoordelijkheid

Wij geloven in een duurzame werkwijze en laten dit terugkomen in ieder aspect van onze productie. Dit omvat onder andere het beschermen en promoten van de biodiversiteit in onze wijngaarden, de introductie van lichtgewicht flessen en verpakkingen die de CO2-uitstoot tijdens de productiefase verminderen en onze afvalbeheerprocessen verbeteren. Wij hebben ook een ontwikkelingsproject opgestart binnen onze gemeenschap, waarbij de koolstofuitstoot wordt gecompenseerd met behulp van zelf aangelegde bamboebossen. Met dit project namen wij in 2012 de internationale Drinks Business Green Awards Ethical Environmental Award in ontvangst.